Femeile resimt dezechilibrul hormonal în moduri diferite. Unele dintre cele mai comune simptome includ:
▫️ ciclu menstrual neregulat și menstruații dureroase,
▫️ căderea părului și unghii fragile,
▫️ coșuri și acnee, chiar dacă femeia a depășit de mult perioada de pubertate,
▫️ bufeuri și grăsime abdominală după 40 de ani,
▫️ probleme de concentrare și lipsa de energie,
▫️ oboseală și tulburări de somn,
▫️ poftă incontrolabilă de alimente nesănătoase sau
▫️ schimbări frecvente de dispoziție.
Bineînțeles că sunt mult mai multe simptome ale unui dezechilibru hormonal feminin, dar cele de mai sus sunt cele care ne amintesc cel mai des că ceva nu este în regulă cu organismul nostru.
ESTROGENUL ȘI PROGESTERONUL - CEI MAI IMPORTANȚI HORMONI FEMININI
Când vorbim despre dezechilibrul hormonal la femei, ne referim de obicei la estrogen și la progesteron. Ambii sunt strâns legați de ciclul menstrual, motiv pentru care ne referim adesea la acești hormoni ca fiind cei mai importanți hormoni feminini.
Rolurile lor în organism sunt extrem de importante, deoarece sunt implicați în o mulțime de alte procese, pe lângă cel al ciclului menstrual. Să aruncăm o privire asupra modului în care funcționează.
Estrogenul este hormonul care stimulează dezvoltarea și modelează corpul femeii. De asemenea, are grijă de:
▫️ oase sănătoase și puternice,
▫️ reglarea colesterolului,
▫️ o mai bună concentrare,
▫️ cicluri menstruale regulate,
▫️ un libido bun și
▫️ un nivel suficient de energie.
Opusul său este progesteronul, un hormon despre care se crede că are proprietăți antidepresive și care este adesea numit hormonul longevității.
Progesteronul contribuie la:
▫️ reglarea zahărului din sânge,
▫️ buna funcționare a glandei tiroide,
▫️ utilizarea grăsimilor pentru energie (susține procesul de slăbire și arderea grăsimilor!),
▫️ reducerea inflamației și
▫️ reducerea umflăturilor.
Este foarte important ca estrogenul și progesteronul să fie în echilibru, pentru a menține sănătatea și starea de bine.
CAUZELE DEZECHILIBRULUI HORMONAL
Există multe cauze care pot duce la un dezechilibru hormonal sau la o dominanță a unuia dintre hormoni.
Dezechilibrele pot apărea în diferite etape ale vieții unei femei sau pot fi cauzate de factori de mediu și de obiceiuri proaste.
Etapele vieții însoțite de dezechilibre hormonale
▫️ Ciclul menstrual
▫️ Sindromul ovarelor polichistice (SOP)
▫️ Întreruperea utilizării de anticoncepționale
▫️ Menopauza
▫️ Perioada de după naștere
Factorii de mediu și obiceiurile proaste
Xenoestrogenii
Xenoestrogenii sunt substanțe chimice artificiale care pot fi găsite în apă, alimente, produse cosmetice și în detergenți, în mediul înconjurător. Au o structură chimică similară cu cea a estrogenului și, prin urmare, acționează în același mod în organism. Deoarece organismul produce estrogenul de sine stătător, xenoestrogenii reprezintă cantitatea în exces de estrogen, ceea ce duce la dominanța estrogenică.
Stresul
Stresul crește nivelul de cortizol, care blochează receptorii de progesteron. Cu cât ești mai stresată și cu cât ai mai mult cortizol, cu atât ai mai puțin progesteron (și, prin urmare, mai mult estrogen).
Exercițiile fizice în exces
Femeile tânjesc după un corp frumos și puternic. În această căutare a perfecțiunii, suntem prea des tentate să mergem la extreme și ne trezim rapid că facem exerciții fizice mult mai mult decât este necesar și sănătos. Exercițiile fizice excesive cresc brusc nivelul de cortizol, care, la rândul său, scade progesteronul.
Obiceiurile nesănătoase
Alimentele și băuturile nesănătoase, fumatul și alcoolul, sunt obiceiuri care secătuiesc organismul de progesteron. Acest lucru face din nou loc pentru mai mult estrogen, care, în cantități excesive, provoacă confuzie și probleme.
Somnul insuficient
Somnul de calitate este extrem de important și poate influența, de asemenea, echilibrul hormonal. Ca și în cazul stresului, privarea de somn crește cortizolul, hormonul stresului, făcând loc progesteronului.
Acum știi care sunt cauzele și simptomele dezechilibrelor hormonale și este timpul să vorbim despre soluții.
Cu siguranță, terapia hormonală nu ar trebui să fie pe primul loc, deoarece poate provoca mai multe efecte secundare neplăcute decât rezultate benefice pe termen lung.
Din fericire, dezechilibrul hormonal poate fi ameliorat într-un mod complet natural, ducând un stil de viață sănătos și acordând prioritate regimului alimentar.
8 ALIMENTE CARE CONTRIBUIE LA REGLAREA HORMONILOR FEMININI
Semințele de in
Semințele de in sunt o sursă bogată de lignani. Lignanii sunt un tip de fitoestrogeni prezenți în plante. Lignanii conțin atât componente estrogenice, cât și antiestrogenice, care ajută la reglarea hormonilor și protejează împotriva bolilor cauzate de dezechilibrul hormonal.
Alimentele bogate în vitaminele B
Vitaminele B susțin sănătatea și funcția ficatului și îl ajută să elimine excesul de estrogen din organism.
Consumul de alimente bogate în vitaminele B, în special vitamina B6, poate contribui la reducerea estrogenului în exces, sprijinind totodată producția de progesteron.
Bananele, spanacul, caisele uscate, prunele uscate și semințele de floarea-soarelui sunt surse naturale excelente de vitamina B6, iar cartofii, nucile, fasolea, somonul, ouăle și fulgii de ovăz sunt alimente bogate în vitaminele B.
Avocado
Avocado a devenit mai popular acum câțiva ani, iar în prezent se pare că nu lipsește de pe masa noastră, cel puțin ocazional ne place tututor să îl includem în tot felul de bucate. Pe lângă gama largă de rețete cu avocado, acesta este popular, pe bună dreptate, și pentru valoarea sa nutritivă bogată.
Este bogat în grăsimi sănătoase și conține, de asemenea, vitaminele E, K și C, care ajută la menținerea nivelului normal de estrogen. De asemenea, conține o substanță numită beta-sitosterol, care ajută la reglarea hormonilor și la reducerea inflamațiilor din organism.
Cum îți place să-l prepari?
Peștele
Peștele este o sursă bogată de acizi grași omega-3 care reduc inflamațiile și ajută la reglarea hormonilor și a ciclului menstrual. Îți recomand să incluzi în dieta ta mai mult somon, sardine sau alte specii bogate în grăsimi.
Broccoli și alte legume crucifere
Pentru a susține sănătatea și funcționarea normală a ficatului, și pentru un suport suplimentar în reglarea hormonilor, se recomandă consumul legumelor crucifere: broccoli, varză, conopidă, varză de Bruxelles și napi.
Broccoli este cu siguranță cel mai bogat în nutrienți. Să vedem de ce.
Pe lângă conținutul de sulforafan, o substanță importantă pentru susținerea funcționării ficatului și pentru detoxifiere, broccoli este, de asemenea, bogat în potasiu, calciu și magneziu, elemente care te ajută să treci mai ușor peste perioada de dinaintea menstruației.
Alimentele bogate în fibre
Am inclus în această listă și alimentele bogate în fibre deoarece acestea cresc numărul de mișcări intestinale şi reduc timpul petrecut de alimente în colon, contribuind astfel la eliminarea eficientă a hormonilor vechi sau în exces, inclusiv a estrogenului.
Fulgii de ovăz, migdalele, pâinea integrală, alunele, legumele și fructele (mere, prune, banane) sunt bogate în fibre.
Alimentele fermentate
Dacă vrei să asiguri echilibrul hormonal, trebuie să ai grijă de echilibrul dintre bacteriile bune și cele rele din intestin. Raportul dintre bacterii joacă un rol foarte important în reglarea hormonilor. Este de reținut că estrogenul este metabolizat în intestin.
Fii atentă...
După ce estrogenul și-a îndeplinit funcția, este depozitat în ficat, de unde este aruncat în intestine pentru a fi eliminat din organism.
Cu toate acestea, dacă microbiota intestinală este perturbată, estrogenul poate fi reactivat. Acest lucru înseamnă că estrogenul care ar fi trebuit să fie eliminat, reintră în fluxul sanguin. Astfel, în sânge este prezent în acest caz atât estrogenul care trebuie să fie acolo în mod normal, cât și estrogenul care ar fi trebuit să fie eliminat din organism. Dintr-o dată, ai prea mulți hormoni feminini în organism.
Prin urmare, este foarte important să ai grijă de sănătatea colonului și să incluzi în dietă alimente fermentate, cum ar fi:
▫️ miso,
▫️ kimchi,
▫️ varză murată și napi murați,
▫️ kombucha și
▫️ chefir sau iaurt probiotic.
Rodiile
Rodiile sunt bogate în antioxidanți și în substanțe foarte asemănătoare cu estrogenul femeilor. De aceea, este un aliment popular atunci când vine vorba de reglarea dezechilibrelor hormonale, printre altele se spune că este un fruct deosebit de eficient în atenuarea schimbărilor de dispoziție înainte de menstruație. Este cunoscut și pentru efectele sale antiinflamatorii.
PLANTELE SUNT EFICIENTE ÎN ECHILIBRAREA HORMONILOR
Sunt sigură că lista de alimente de mai sus îți va fi de folos, dar înțeleg în același timp că nu le poți consuma tot timpul, îndeosebi dacă nu-ți sunt pe plac.
Dar știai că și unele plante te pot ajuta într-un mod complet natural să ameliorezi dezechilibrul hormonal?
Cea mai eficientă și apreciată dintre acestea este maca, o plantă originară din Peru. Datorită valorii sale nutritive bogate, în special a aminoacizilor, este considerată o plantă eficientă pentru reglarea nivelului de estrogen și, astfel, a echilibrului hormonilor feminini. În plus, aceasta crește nivelul de energie, libidoul, capacitatea de concentrare și întărește sistemul imunitar.
Va fi mai dificil să o cultivi în propria grădină deoarece clima noastră nu este tocmai prielnică pentru această plantă, dar o poți consuma sub formă de suplimente alimentare.
Ai grijă însă să alegi maca gelatinizată deoarece în acest caz amidonul a fost eliminat în timpul procesului de gătire. Acest lucru nu numai că o face de 5 ori mai puternică, dar asigură, de asemenea, că maca nu provoacă probleme digestive.