Sarcina este, fără îndoială, unul dintre cele mai magice și speciale momente din viața unei femei. Dar aduce cu ea mai mult decât achiziționarea unor haine drăguțe, planificarea camerei copilului și mângâierea burticii.
Sarcina schimbă tabloul hormonal al unei femei și, odată cu el, corpul, funcționarea sistemului imunitar, microbiota intestinală și vaginală și modul în care se simte viitoarea mămică.
CARE SUNT SCHIMBĂRILE DIN TIMPUL SARCINII?
Creșterea în greutate și retenția de apă
Sarcina se caracterizează prin creșterea în greutate: parțial datorită bebelușului în creștere, în rest este grăsimea stocată în organism. Crește, de asemenea, volumului de sânge și, multe femei însărcinate se confruntă cu retenția de apă.
Retenția de apă este cauzată, printre altele, de greutatea corporală în exces, care încetinește circulația sângelui și a lichidelor corporale, în special la nivelul picioarelor. Ca urmare, organismul reține mai multă apă, ceea ce duce la umflături la nivelul brațelor, picioarelor sau chiar a feței.
4 sfaturi care te vor ajuta în aceste circumstanțe:
▫️ odihnește-te bine;
▫️ nu sta prea mult timp în picioare;
▫️ limitează consumul de cofeină și de sare;
▫️ crește aportul de potasiu.
Văzul, mirosul și gustul
În timpul sarcinii, vederea poate fi afectată, ochii devin mai sensibili dacă femeile poartă lentile de contact. De asemenea, femeile însărcinate se confruntă adesea cu creșterea presiunii intraoculare.
O altă schimbare foarte comună stereotipă este percepția mirosului și a gustului.
Deseori femeilor însărcinate li se par dezgustătoare alimentele preferate de odinioară, și viceversa, își doresc alimente de care înainte nici nu voiau să audă.
Mirosurile puternice pot provoca greață din cauza sensibilității crescute.
Pielea, părul și unghiile
În timpul sarcinii au loc schimbări hormonale care modifică aspectul pielii, structura părului și a unghiilor. Schimbările pot varia de la o femeie la alta, de exemplu, unele vor avea brusc o piele strălucitoare, un păr mai bogat și unghii lungi și puternice, altele însă vor avea probleme de piele, le va cădea părul iar unghiile vor deveni mai fragile.
Cea mai frecventă schimbare în timpul sarcinii este apariția vergeturilor pe piele. Apariția vergeturilor este determinată de întinderea bruscă a pielii și de schimbările hormonale care afectează elasticitatea pielii.
Până în al treilea trimestru, vergeturile apar la 90% dintre femei, cel mai frecvent pe abdomen și pe sâni. Vergeturile nu dispar niciodată complet, dar adesea se pot estompa după naștere.
Modificări ale sistemului cardiovascular și respirator
Organismul funcționează la maxim în timpul sarcinii. Volumul de sânge crește până la 50%, ritmul cardiac și nevoia de oxigen cresc și ele semnificativ. Membrana mucoasă a tractului gastrointestinal superior este bine irigată cu sânge, ceea ce poate duce la congestie nazală sau chiar la schimbarea vocii.
În sarcină poate să apară senzația că nu ai suficient aer să respiri. Această senzație este mai frecventă în al treilea trimestru, dar poate să apară și mai devreme (este afectată și de presiunea uterului asupra plămânilor și a altor organe).
Cu toate acestea, cele mai frecvente și mai intense schimbări au loc în sistemul hormonal.
ÎN SARCINĂ, FEMEIA PRODUCE MAI MULT ESTROGEN DECÂT PE PARCURSUL ÎNTREGII VIEȚI
Deși femeia află că este însărcinată după ce își face un test de sarcină, sarcina de fapt începe mult mai devreme.
Imediat după fecundarea ovulului, este eliberat hormonul HCG (Gonadotropina corionică umană), hormon datorită căruia apare acel plus pe testul de sarcină (dacă a avut loc fecundarea). Acesta este secretat doar în perioada sarcinii și este produs de aceleași celule care formează și placenta. Parametrii acestui hormon dezvăluie anumite detalii cu privire la sarcină, cum ar fi: sarcina multiplă sau calcularea greșită a momentului concepției. Cantitatea sa nu poate fi modificată fără o intervenție medicamentoasă. La începutul sarcinii se găsește în cantități tot mai mari în sânge, iar valorile sale se dublează apoi la fiecare 72 de ore.
Nivelului ridicat de HCG în primele săptămâni i se datorează, printre altele, apariția grețurilor matinale mai frecvente și mai intense. După 12 săptămâni de sarcină, secreția acestui hormon se stabilizează, astfel încât, de regulă, frecvența grețurilor scade în această perioadă.
Hormonul HCG nu este important doar pentru a afla rezultatul testului de sarcină. El este, de asemenea, responsabil de producția de progesteron și estrogen în ovare, ambele extrem de importante în timpul sarcinii.
Funcții diferite, scop comun: o sarcină sigură și sănătoasă
Estrogenul și progesteronul sunt principalii hormoni în sarcină. Aceștia au roluri foarte diferite, dar au ca obiectiv comun asigurarea unei sarcini sigure și sănătoase, a bunăstării femeii însărcinate și a fătului, precum și pregătirea organismului pentru naștere și pentru perioada postnatală.
Estrogenul în sarcină contribuie la:
▫️ creșterea și dezvoltarea organelor și a altor sisteme ale corpului fătului în formare;
▫️ producția de hormoni în glanda suprarenală a fătului;
▫️ capacitatea de reacție a uterului la oxitocină;
▫️ formarea canalelor galactofore, care-i vor permite femeii să alăpteze.
Progesteronul, la rândul său, are grijă de:
▫️ prevenirea contracțiilor premature ale pereților uterini;
▫️ relaxarea mușchilor uterini;
▫️ sistemul imunitar al mamei să accepte și să tolereze ADN-ul străin al fătului.
Pe lângă estrogen și progesteron, relaxina (care relaxează mușchii și țesuturile corpului), prolactina (hormonul care stimulează producția de lapte) și oxitocina (hormonul iubirii, responsabil de legătura dintre mamă și copil) joacă, de asemenea, un rol important în sarcină.
Deși hormonii sunt esențiali pentru o sarcină sigură și reușită, ei pot fi, de asemenea, responsabili de unele dintre simptomele neplăcute care însoțesc adesea sarcina.
SCHIMBĂRILE INTENSE DIN ORGANISM ADUC CU SINE O SERIE DE STĂRI NEPLĂCUTE
Printre altele, estrogenul și progesteronul provoacă schimbări în microbiota intestinală, ceea ce afectează sănătatea, bunăstarea și funcționarea corectă a digestiei.
Cele mai frecvente probleme cu care se confruntă femeile însărcinate sunt:
Problemele digestive
Problemele digestive sunt una dintre cele mai frecvente neplăceri cu care se confruntă femeile însărcinate, pe lângă grețurile matinale, bineînțeles. De parcă nu ar fi fost de ajuns constipația, balonarea și gazele intestinale, lista este completată de arsurile la stomac și de flatulență.
- Infecțiile vaginale
Din cauza modificărilor în sistemul imunitar, a nivelului de glicogen și a hormonului estrogen, infecțiile fungice vaginale sunt deosebit de frecvente în rândul femeilor însărcinate. Pe lângă infecțiile vaginale, pot apărea și infecțiile bacteriene vaginale. Atât infecțiile fungice, cât și cele bacteriene, sunt însoțite de simptome neplăcute.
Niciuna dintre aceste infecții nu reprezintă în sine o amenințare serioasă pentru femeia însărcinată sau pentru făt, dar orice infecție vaginală trebuie tratată cât mai curând posibil, sau, mai bine zis, ar trebui prevenită.
- Inflamația vezicii urinare
Unele femei nu se confruntă până la sarcină cu nici o infecție urinară, dar chiar din primele săptămâni ale sarcinii pot dezvolta o astfel de infecție. Pe lângă modificările vaginale, schimbările din timpul sarcinii afectează și flora intestinală și, prin urmare, tractul urinar.
Dacă infecțiile vaginale nu sunt un motiv de panică, infecțiile urinare sunt cele care pot cauza mai multe neplăceri în timpul sarcinii. Orice infecție a vezicii urinare trebuie tratată cât mai repede, dar și mai importantă este prevenția și evitarea apariției acestor infecții.
- Tratamentul cu antibiotice
Din păcate sarcina poate duce la infecții sau la afecțiuni care necesită tratamentul cu antibiotice. De multe ori este vorba de inflamații ale vezicii urinare și de mastite după naștere și în timpul alăptării. Medicul prescrie antibiotice care sunt sigure atât pentru femeia însărcinată, cât și pentru copil, și este deosebit de important să susținem sănătatea organismul, în special a intestinelor, pe parcursul tratamentului. Antibioticele perturbă microbiota intestinală, ceea ce poate cauza problemele mai sus menționate, precum și o mulțime de alte neplăceri.
Și ce au în comun toate aceste probleme? O microbiotă intestinală perturbată.
PENTRU BUNĂSTAREA ÎN TIMPUL SARCINII ESTE IMPORTANTĂ GRIJA FAȚĂ DE CORP, ÎN SPECIAL GRIJA FAȚĂ DE SĂNĂTATEA INTESTINULUI
Milioanele de bacterii care trăiesc în intestin nu ajută doar la menținerea unei digestii sănătoase și la prevenirea inflamațiilor, dar îndeplinesc și o serie de funcții care influențează sănătatea și bunăstarea în timpul sarcinii:
„SĂNĂTATEA INTESTINULUI ESTE DEOSEBIT DE IMPORTANTĂ PENTRU FEMEILE ÎNSĂRCINATE!”
Importanța unui intestin sănătos în timpul sarcinii este subliniată și de Ana Zrimšek - expertă în domeniul nutriției femeilor în timpul concepției, sarcinii și în perioada postnatală.
„Pe lângă faptul că starea intestinului și a microbiomului este strâns legată de puterea sistemului imunitar, are și un impact puternic asupra sarcinii. Un raport inadecvat între bacteriile „bune” și cele „rele” crește riscul de:
▫️ naștere prematură,
▫️ dezvoltarea preeclampsiei,
▫️ diabet gestațional și
▫️ creșterea excesivă în greutate în timpul sarcinii.
Bacteriile din sistemul digestiv joacă un rol important în procesul de absorbție a substanțelor nutritive de care are atât de mare nevoie fătul pentru o dezvoltare normală.”
Pe lângă faptul că are grijă de sistemul imunitar, asigurând o sarcină sigură și o digestie sănătoasă, menținerea unei microbiote intestinale sănătoase este importantă și dintr-un alt motiv:
„Pe lângă faptul că influențează evoluția sarcinii, microbiomul mamei influențează și microbiomul copilului. Contrar credinței anterioare, conform căreia uterul este steril și că bebelușul intră pentru prima dată în contact cu bacteriile la nașterea vaginală, oamenii de știință au descoperit că microbiomul bebelușului se formează deja în timpul gestației. Dezvoltarea unei microbiome sănătoase a fătului îi influențează atât sănătatea, cât și susceptibilitatea sa de a dezvolta alergii și probleme de piele.”
APORTUL DE PROBIOTICE SPRIJINĂ SĂNĂTATEA INTESTINULUI
Ana subliniază: „Consumul de culturi microbiologice (probiotice) în timpul sarcinii este sigur și chiar este recomandat datorită numeroaselor sale efecte pozitive. Deoarece un intestin sănătos influențează fertilitatea bărbaților și a femeilor, calitatea laptelui, suplimentarea cu probiotice în timpul sarcinii și a alăptării este mai mult decât bine venită”.
Alegerea corectă a probioticelor este deosebit de importantă.
Acest lucru este important din două motive:
1. Cantitatea suficientă de bacterii benefice reduce proliferarea bacteriilor rele. Printre bacteriile periculoase se numără și Streptococul de grup B, un tip de bacterie care poate fi transmisă copilului la naștere și poate lăsa consecințe grave.
2. Bebelușul este „infectat” cu bacteriile din vaginul mamei pe măsură ce trece prin canalul de naștere, așa că este bine, în mod natural, să existe un echilibru în favoarea bacteriilor bune.
CULTURILE MICROBIOLOGICE NATAL BIOTIC AU FOST CREATE PENTRU FEMEILE ÎNSĂRCINATE ȘI PENTRU MAMELE CARE ALĂPTEAZĂ
Natal Biotic este un amestec de culturi microbiologice și de Actazină, un extract din kiwi verde, care susține sănătatea și bunăstarea în timpul sarcinii și în perioada postnatală.
Actazina ajută la colonizarea culturilor microbiologice, conține prebiotice (hrană pentru probiotice), polifenoli, o enzimă unică din kiwi numită actinidină, și fibre insolubile.
Aceasta îmbogățește sistemul digestiv cu nutrienți care asigură scaunele regulate și, eventual, previne constipația. Datorită conținutului de prebiotice, polifenoli și fibre insolubile, oferă hrană pentru culturile microbiologice, îmbunătățind astfel flora intestinală și echilibrul dintre bacteriile bune și cele rele.
Enzima sa unică, actinidina, acționează în tractul digestiv superior, ajutând la descompunerea anumitor proteine și ameliorând astfel senzația de stomac prea plin.
În plus, Natal Biotic conține un amestec de șase tulpini atent selecționate, care sprijină în mod deosebit sănătatea femeilor în această perioadă minunată, dar delicată. Acestea echilibrează microbiota intestinală și vaginală și promovează o digestie sănătoasă și o bună absorbție a nutrienților.
5 motive pentru a include Natal Biotic în rutina ta:
Întărește sistemul imunitar al mamei și al copilului
Mai mult de 70% din celulele sistemului imunitar se află în intestin. Menținerea unei microbiote intestinale sănătoase are un impact pozitiv asupra sistemului imunitar, atât al mamei, cât și al bebelușului.
Reglează digestia
Culturile microbiologice, cu adaos de extract de kiwi, stimulează digestia și funcția intestinală și ajută la prevenirea constipației.
Stimulează producția proprie de folat în organism
Tulpinile de culturi microbiologice, selectate cu multă grijă, stimulează organismul să producă propriul folat.
Susține organismul după naștere
O microbiotă intestinală sănătoasă contribuie la îmbunătățirea absorbției nutrienților, la reglarea glicemiei și la un sistem imunitar puternic, oferind un sprijin vital organismului în timpul alăptării și al recuperării postnatale.
Ajută la prevenirea infecțiilor vaginale și ale vezicii urinare
Ajută la prevenirea infecțiilor vaginale și ale vezicii urinare. Inflamația vaginului și a vezicii urinare este adesea cauzată de bacteriile care pătrund în vagin din intestine. O microbiotă intestinală echilibrată este, prin urmare, o parte importantă în prevenirea inflamațiilor grave.