Cele 3 etape ale menopauzei și simptomele pe care nu vrei să le treci cu vederea
Când ne gândim la menopauză, majoritatea oamenilor consideră că aceasta este doar o perioadă în care dispare menstruația și în care te confrunți cu toate simptomele asociate cu care toată lumea este familiarizată, cum ar fi bufeurile, schimbările de dispoziție și creșterea în greutate. Dar nu este chiar așa. Menopauza poate fi împărțită în trei faze: perimenopauză, menopauză și postmenopauză.
Blog

Când începe cu adevărat menopauza? Mult mai devreme decât ai putea crede. Este un proces care poate dura ani de zile. Și ce înseamnă mai exact menopauza?


Menopauza este momentul în care o femeie își încheie ciclul menstrual și perioada fertilă. Acesta este momentul în care ovarele nu mai produc estrogen și progesteron, hormoni esențiali pentru fertilitate.


Menopauza apare în mod natural atunci când o femeie ajunge la o anumită vârstă. Vârsta normală, medie, la care femeile intră la menopauză este undeva în jurul vârstei de 50 de ani, dar perimenopauza poate începe mult mai devreme. Cu toate acestea, menopauza poate apărea, de asemenea, „nefiresc”, ca urmare a anumitor proceduri chirurgicale sau afecțiuni medicale.

 
Tot ce trebuie să știi despre cele trei etape ale menopauzei

Știați că menopauza nu este doar o fază? Ba da, este. Așa cum am menționat mai sus, menopauza se desfășoară, de fapt, în trei etape. Să repetăm, acestea se numesc perimenopauză, menopauză și postmenopauză. 


În care dintre aceste trei faze te afli depinde de starea ta hormonală și de locul în care te afli în perioada fertilă. 


Deși toate cele trei faze sunt un proces natural de îmbătrânire și, prin urmare, nu reprezintă o afecțiune medicală, ele sunt de obicei însoțite de unele simptome și probleme care ne pot face viața de zi cu zi un pic mai dificilă și neplăcută. 

Perimenopauză

Prima etapă a menopauzei se numește perimenopauză. Mai exact, este perioada care precede menopauza propriu-zisă. Aceasta este așa-numita perioadă de tranziție, deoarece încă suntem la menstruație, dar începem deja să observăm primele schimbări. Organismul începe încet-încet să se pregătească pentru menopauza propriu-zisă. Desigur, din nou, depinde de fiecare femeie în parte, deoarece unele pot fi în faza de perimenopauză ani de zile, fără ca măcar să-și dea seama. Altele, pe de altă parte, sunt afectate de aceasta foarte repede.  


Și când începe de obicei perimenopauza? În mod normal, începe pe la mijlocul vârstei de 40 de ani și poate dura mai mulți ani. Până la 10 ani! Da, ați citit bine, chiar și 10 ani, dar cel mai adesea vorbim de cinci ani.


Având în vedere că perimenopauza este o perioadă de tranziție în care menstruația devine „puțin imprevizibilă”, trebuie subliniat că este o perioadă în care femeia încă poate rămâne însărcinată. 

Îți explic mai jos ce se întâmplă de fapt și care sunt simptomele perimenopauzei.

Simptomele perimenopauzei

Din punct de vedere hormonal, perimenopauza înseamnă că producția de estrogen și progesteron devine din ce în ce mai neregulată. Proporția celor doi hormoni în creierul nostru începe să fluctueze din ce în ce mai mult, ceea ce înseamnă că comunicarea efectivă dintre creier și ovare devine mult mai dificilă. Acest lucru se reflectă în starea noastră de spirit. Dintr-o dată pare că lumea din jurul nostru s-a schimbat și se poate întâmpla să nu ne mai recunoaștem aproape deloc pe noi însene, sau mai degrabă reacțiile noastre.  

Nivelul enzimei MAO-A crește în timpul perimenopauzei. Aceasta este o enzimă care descompune serotonina, noradrenalina și dopamina și joacă un rol major în tulburările depresive și în depresia postnatală. Modificările hormonale pot duce rapid la schimbări comportamentale. 


Iritabilitatea, anxietatea și tendința de a avea o dispoziție depresivă sunt astfel semne tipice ale acestei perioade. Oboseala accentuată este, de asemenea, un simptom. Pari obosită tot timpul și se pare că nu reușești să dormi suficient. Sau te trezești plină de energie, dar foarte repede te simți de parcă ai fi fost călcată de un tanc.


Și, apropo de somn, nu pot trece cu vederea un alt simptom foarte frecvent, și anume insomnia sau tulburările de somn. Somnul devine mai superficial, este posibil să îți fie greu să adormi sau să te trezești frecvent în timpul nopții.

Ca și cum acest lucru nu ar fi fost de ajuns, iar creierul nostru nu funcționează la turație maximă, ne confruntăm și cu o scădere a capacității de concentrare și cu uitarea. Acest lucru se datorează în parte somnului deficitar și lipsei de rezistență la stres, iar în parte stării hormonale în sine, deoarece estrogenul și testosteronul joacă un rol important în reglarea stării de spirit. 

Un semn foarte evident al perimenopauzei este menstruația neregulată, care poate apărea la două luni, la trei luni, apoi din nou la fiecare lună și apoi nimic timp de patru luni, de exemplu. Sângerarea în sine poate fi mai ușoară sau mai abundentă decât în mod normal. 

Bufeurile sunt, de asemenea, un simptom bine cunoscut. Dintr-o dată simțim că ne este extrem de cald, pielea noastră se înroșește și putem să transpirăm. Aceste bufeuri apar brusc și sunt cauzate de schimbările hormonale care afectează hipotalamusul, care este responsabil de reglarea temperaturii corpului. 

Femeile la perimenopauză observă adesea că pierderea kilogramelor în plus nu mai este atât de ușoară. În timp ce nu cu mult timp în urmă părea că pentru a pierde în greutate în mod eficient, puteai doar să te miști puțin și să-ți ajustezi puțin dieta, acum pare o misiune imposibilă. Ceea ce se întâmplă este că metabolismul încetinește. Masa osoasă nu mai este la fel de densă, iar masa musculară începe să scadă. Și, bineînțeles, ca prin farmec, kilogramele în plus încep să se acumuleze în jurul taliei. Prin urmare, este și mai important în această perioadă să ai un regim alimentar sănătos și echilibrat, cu suficienți macro și micro-nutrienți, adică suficiente proteine, suficiente fibre, vitamine, minerale și grăsimi. Se recomandă mai degrabă un antrenament de rezistență decât un antrenament cardio intensiv. 

Un alt semn este o scădere a dorinței sexuale. Dacă te-ai gândit să-ți schimbi soțul, nu-ți face griji, cauza scăderii libidoului tău se află din nou în nivelul mai scăzut de estrogeni, nu în soțul tău. Fluxul de sânge către organele genitale este redus, iar zona intimă este mai puțin umedă. Lipsa de umiditate și subțierea pereților vaginali duc adesea la infecții urinare mai frecvente. 

Modificări apar și la nivelul sânilor, care devin mai puțin fermi, mai moi și își pierd din volum. 

Pielea și părul reflectă, de asemenea, modificările hormonale din organism. Pielea și părul devin mai uscate, părul se subțiază, iar căderea părului poate să se accentueze. Pur și simplu, pielea nu mai este la fel de elastică și încep să apară ridurile și alte modificări. 

În timpul bufeurilor sau a stărilor de anxietate, este posibil să observi și palpitații ale inimii. Se pare că inima se dezlănțuie brusc, dar apoi revine la normal. 

Fluxul sanguin redus, anxietatea, stresul și lipsa somnului pot duce la dureri de cap sau migrene frecvente.


Menopauza

Contrar credinței populare, menopauza este, de fapt, o perioadă foarte scurtă, dacă o putem numi așa. Este pur și simplu un eveniment unic, și anume ultima menstruație. Ceea ce este interesant este că nu putem ști de fapt că este menopauză până când nu se termină.

Trebuie să treacă 12 luni de la ultima menstruație. În această perioadă, pot apărea toate simptomele perimenopauzei enumerate mai sus.

Postmenopauză

Postmenopauza este momentul în care depășești pragul de un an fără menstruație. Apoi ne petrecem restul vieții în postmenopauză. 


AJUTOR!

EXISTĂ VREUN AJUTOR PENTRU AMELIORAREA SIMPTOMELOR MENOPAUZEI?

Pentru a înțelege mai ușor utilizarea generală a cuvântului, în cele ce urmează mă voi referi la perimenopauză și menopauză doar cu termenul menopauză. 


Neplăcerile care însoțesc menopauza ne pot face viața destul de dificilă, deoarece simptomele care însoțesc această perioadă sunt orice, numai plăcute nu. Știai că cercetările arată că aproximativ 55% dintre femei nu fac nimic pentru a-și ameliora problemele?


Nu, nu trebuie să suferi. Există modalități prin care te poți ajuta.

Terapii obișnuite pentru susținerea în timpul perioadei menopauzei

Medicul tău îți poate prescrie fie terapie de substituție hormonală, fie terapie hormonală combinată. Aceasta presupune înlocuirea hormonilor care nu mai sunt produși de organismul femeii sau la un nivel foarte redus. Acestea ajută la ameliorarea simptomelor comune, cum ar fi bufeurile, transpirațiile nocturne, etc. Partea pozitivă este că reduc, de asemenea, riscul de osteoporoză. 

Cu toate acestea, cu mâna pe inimă, este vorba tot de suplimentarea hormonilor, de hormoni sintetici, așa că terapia hormonală trebuie efectuată sub strictă supraveghere medicală și cu controale regulate. De asemenea, trebuie luate în considerare posibilele efecte secundare, cum ar fi problemele digestive, rigiditatea sânilor, migrenele și schimbările de dispoziție. 

Mai îngrijorător este faptul că poate avea un efect negativ asupra inimii și ficatului. Cu stilul de viață modern, majoritatea dintre noi avem oricum deja un ficat destul de suprasolicitat. 

Plante utile pentru depășirea menopauzei

Există căi naturale, plante care pot ajuta la ameliorarea simptomelor menopauzei și sunt potrivite pentru femeile cărora nu li se permite sau refuză terapia hormonală.

10 moduri de a te ajuta  

Menopauza, cu simptomele și problemele sale, nu numai că ne face să ne simțim rău, deoarece ne îngreunează viața, dar le face și pe femei mai vulnerabile la diverse afecțiuni, cum ar fi osteoporoza, obezitatea, bolile cardiovasculare și diabetul. Acest lucru face cu atât mai important să avem grijă atât de prevenție, cât și de sănătate. 

În plus față de plantele deja menționate, care sunt extrem de eficiente, există multe lucruri pe care le putem face noi înșine pentru a ne îmbunătăți starea și a atenua simptomele.

Consumați alimente bogate în calciu 
și vitamina D 

Modificările din organism duc la scăderea masei osoase și, astfel, la oase mai fragile, crescând riscul de osteoporoză. Calciul și vitamina D sunt direct legate de sănătatea oaselor, așa că trebuie să ne asigurăm că avem o cantitate suficientă din ambele. 

Legumele cu frunze verzi, cum ar fi varza kale și spanacul, sunt surse bune de calciu, pe bază de plante. La fel sunt și tofu, fasolea și broccoli. Acesta se găsește, de asemenea, în lapte, produse lactate, iaurt și sardine. 

Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi, cea mai mare parte fiind obținută de la soare. O parte se obține și din alimente precum peștele gras, ouă, ulei de ficat de cod și alte alimente îmbogățite cu vitamina D. 

Cu toate acestea, este dificil să se satisfacă necesarul de vitamina D al organismului pe tot parcursul anului, așa că se recomandă suplimentele de vitamina D3. 

Renunță la obiceiurile dăunătoare

Dacă nu ați reușit încă sau dacă nu v-ați hotărât, acesta este un moment excelent pentru a renunța la fumat și pentru a vă opri sau cel puțin a reduce consumul de alcool. Atât fumatul, cât și consumul de alcool sporesc simptomele neplăcute ale menopauzei. Cafeina este, de asemenea, cunoscută ca declanșând simptomele, așa că ar putea fi indicat să luați în considerare schimbarea cafelei obișnuite cu cafea decofeinizată. Mai bine, înlocuiți-o cu un ceai din plante care ajută la ameliorarea simptomelor. 

Menține o greutate sănătoasă

În timpul menopauzei, metabolismul încetinește și este ușor să pui kilograme în plus. Cele mai multe sunt în jurul burții, ca urmare a schimbărilor hormonale.  

Deși poate fi o provocare să slăbești și să menții o greutate sănătoasă, este foarte important să faci acest lucru pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare. Excesul de grăsime din jurul abdomenului este un factor de risc pentru apariția diabetului.

Schimbă-ți stilul de viață

Acum este un moment bun pentru a redescoperi toate beneficiile yoga și ale meditației. Femeilor le place să pună totul pe primul loc. Ne ocupăm de familie, de copii, de soț, de serviciu, de gospodărie, etc. În această perioadă, este cu atât mai important să nu uităm de noi înșine și să ne facem timp pentru a ne „reîncărca bateriile”. Așa vom gestiona iritabilitatea și stresul. Vom dormi mai bine, ne vom simți mai puțin obosite și vom naviga mai ușor printre valurile imprevizibile ale menopauzei.

Fii activă fizic în mod regulat

Nu trebuie să alergi maratoane, de fapt, antrenamentele cardio lungi sunt chiar nerecomandate, deoarece pot crește nivelul de cortizol și pot pune presiune asupra organismului. Dimpotrivă, se recomandă un antrenament moderat cu greutate suplimentară, cu greutăți. Acest tip de exerciții ajută la menținerea masei musculare și reduce factorii de risc pentru osteoporoză. În același timp, antrenamentul cu greutăți poate, de asemenea, să îți stimuleze în mod cert ritmul cardiac și, astfel, să dea startul la arderea grăsimilor. Cu toate acestea, este important să subliniem cât de important este să faceți acest exercițiu în mod corect, pentru că, în caz contrar, s-ar putea să te alegi rapid cu o accidentare nedorită. 

Exercițiile fizice regulate te vor ajuta să dormi mai bine și îți vor îmbunătăți starea de spirit. Și, bineînțeles, te va ajuta și să îți menții o greutate sănătoasă. 

Consumă alimente bogate în proteine

Asigură-te că mănânci ceva proteine la fiecare masă. Consumul unei cantități suficiente de proteine este esențial pentru menținerea masei musculare. Vei avea o senzație de sațietate pentru mai mult timp, iar corpul tău folosește mai multe calorii pentru a digera proteinele decât, de exemplu, carbohidrații simpli. 

Știai că și căderea părului poate fi cauzată de lipsa de proteine?

 În timpul menopauzei, când părul nostru pierde deja din volum și devine uscat, este o idee bună să acordăm o atenție sporită dietei noastre și să ne asigurăm că luăm suficiente proteine.

Redu consumul de zahăr și alimente procesate

Zahărul și alimentele procesate contribuie foarte mult la agravarea simptomelor. Astfel de diete cauzează fluctuații mari ale glicemiei. Ca urmare, suntem iritați și mai predispuși la apariția depresiei.

În loc de dulciuri, consumați fructe. Asta vă va ajuta să obțineți, de asemenea, fibre, vitamine și minerale. 

Consumă alimente bogate în fitoestrogeni

Fitoestrogenii sunt compuși prezenți în anumite plante, alimente care imită acțiunea estrogenului în organism. Tocmai datorită nivelului ridicat de fitoestrogeni din dieta femeilor asiatice, acestea au mult mai puține probleme cu bufeurile decât femeile din lumea occidentală. Alimentele bogate în fitoestrogeni sunt în principal soia și produsele din soia, cum ar fi tempeh și tofu. Fitoestrogenii se găsesc, de asemenea, în semințele de in, în semințele de susan și în fasole. 

Bea suficientă apă

Uscăciunea (piele, zonă intimă, păr) pe care o resimt femeile la menopauză este cauzată de scăderea nivelului de estrogen. Consumul suficient de apă ajută la menținerea hidratării organismului, reduce balonarea și ajută la menținerea senzației de sațietate, ceea ce face mai ușoară reglarea greutății. În plus, punem și metabolismul în mișcare puțin.

Ia suplimente alimentare naturale

De ce să suferim și să permitem ca toate aceste simptome neplăcute să ne facă viața mizerabilă, când ele pot fi ameliorate considerabil. Și într-un mod natural . 

Cu ajutorul suplimentelor alimentare verificate, naturale și de calitate, ne putem ajuta foarte mult. 

Am combinat în capsulele Menowell toate plantele și ierburile cele mai eficiente care ajută la reglarea hormonilor și la ameliorarea simptomelor menopauzei. Acestea ajută la restabilirea echilibrului hormonal în organism, susținând în același timp toate cele 3 organe de susținere (ficatul, glanda suprarenală și intestinul) care sunt deosebit de importante în timpul menopauzei.

Menowell nu are efecte secundare și ameliorează simptomele menopauzei într-un mod complet natural.

Surse:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/perimenopause/symptoms-causes/syc-20354666
https://www.healthline.com/health/red-clover-menopause#drug-interactions
https://edition.cnn.com/2007/HEALTH/01/10/peri.menopause/
https://www.webmd.com/women/features/soy-hot-flashes#1
https://draxe.com/health/perimenopause-symptoms/
https://www.healthline.com/nutrition/5-htp-benefits#TOC_TITLE_HDR_5
https://www.rxlist.com/5-htp/supplements.htm
https://www.healthline.com/health/dong-quai-ancient-mystery#benefits
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1608/griffonia-simplicifolia
https://www.healthline.com/nutrition/wild-yam-root#health-claims
https://www.franciscanhealth.org/news-and-events/news/first-signs-perimenopause
https://www.healthline.com/health/menopause#diagnosis

Ajută la reglarea hormonilor și ameliorează simptomele menopauzei
background
23 reviews
MenoWELL
60 CAPSULE
În stoc

/ Suficient pentru 1 lună / 3.68 lei per zi

Menowell este un amestec natural pe bază de plante pentru femeile care doresc să se simtă bine în menopauză, fără simptome neplăcute. 

Echilibrează hormonii, reduce valurile de căldură, reduce riscul dezvoltării osteoporozei și îmbunătățește starea de spirit. Menowell elimină în mod natural simptomele neplăcute și vă ajută să vă simțiți din nou bine în propria piele.

De la 138,00 lei De la 110,40 lei Economisești 27,60 lei
Articole similare
8 alimente care ajută la reglarea hormonilor feminini
Hormonii sunt substanțele care îți dirijează sănătatea și bunăstarea. Atât timp cât hormonii sunt în echilibru și își înde...
ADEVĂRURI ȘI MITURI DESPRE CELULITĂ (+ cum să o combați eficient)
Există la fel de multe păreri despre celulită câte femei sunt. Unii consideră că alimentația este de vină, alții pun problema pe seama geneticii sau a lipsei de activitate fizică.
5 MITURI DESPRE DETOXIFIERE
Detoxifierea organismului promite mai multă energie, o mai bună bunăstare psiho-fizică și un sistem imunitar puternic. Est...