Este consumul de alimente probiotice suficient pentru un intestin sănătos?
Nu mai este nicio îndoială că menținerea unei microbiote intestinale sănătoase este o condiție necesară pentru un sistem imunitar puternic, o digestie bună, gânduri clare și o bună absorbție a nutrienților.
Blog

Atunci când vine vorba de intestin și de probiotice, există adesea o preocupare cu privire la faptul că consumul de iaurturi probiotice, chefir, varză și alte alimente bogate în culturi probiotice nu este suficient pentru a regla microbiota intestinală.

Și ce este de fapt mai benefic: alimentele probiotice sau probioticele în capsule?

Să începem de la început...

Înainte de a răspunde la întrebarea de mai sus, aș dori să îți spun mai multe despre microbiota intestinală și despre modul în care funcționează probioticele.


De la 1% până la 3% din greutatea corporală este formată din microbi intestinali

Știi ce au în comun recifele de corali, pădurile tropicale, deșerturile și intestinul tău?

Fiecare dintre aceste medii are propriul său ecosistem unic, o comunitate de organisme care interacționează între ele și cu mediul lor fizic.

Intestinul tău nu face excepție. De fapt, microbiota intestinală este cel mai mare ecosistem simbiotic din corpul uman. Este alcătuit din bacterii, ciuperci și viruși, care trăiesc pe tine, în tine și în jurul tău. 


Când vorbim despre microbiomul intestinal, ne referim la bacteriile care trăiesc în intestinul gros. În mucoasa tubului tău digestiv lung sunt de 5.000 de ori mai multe decât numărul de oameni de pe planetă. Trăim și evoluăm cu acești microbi de mii de ani. La fel ca o amprentă digitală, microbiomul intestinal este unic.


Rolul microbiomului intestinal

Microbii care trăiesc în intestinul tău îndeplinesc sarcini foarte importante, fără de care ți-ar lipsi atât sănătatea, cât și starea de bine.

Să aruncăm o privire asupra importanței „bacteriilor bune”:


Digestie: 

Microbii care trăiesc în intestin produc diferite enzime (un tip de proteină) care ne ajută să digerăm alimentele. Printre altele, acestea ne pot ajuta să descompunem lactoza sau glutenul.

Prima linie de apărare:

Te poți gândi la intestin ca la o linie de soldați cu scuturile ridicate și săbiile scoase. Microbii din intestin sunt o apărare împotriva bacteriilor dăunătoare și a toxinelor din mediul înconjurător.

Nivelul de energie:

Unele tulpini de culturi microbiene din intestin pot produce vitamina B, iar acestea sunt cunoscute pentru că ajută la creșterea nivelului de energie. În plus, intestinul ajută, de asemenea, la digestie, ceea ce înseamnă că ne ajută să obținem energie prin digestia și absorbția substanțelor nutritive.

Sistemul imunitar:

70% din sistemul imunitar este localizat în intestin. Microbiomul ajută la reglarea răspunsurilor imune, dar numai dacă echilibrul bacteriilor din intestin este de partea bună.

Sănătatea pielii:

Dacă microbiota intestinală este perturbată, începe să apară inflamația în organism. Deoarece pielea este cel mai mare organ, inflamația se va manifesta și sub forma unor impurități, coșuri și acnee pe față sau în alte părți ale corpului.

Sănătatea mentală:

Cercetările privind legătura dintre intestin și creier sunt din ce în ce mai populare în rândul cercetătorilor. Știm acum că aceste două organe comunică între ele. O microbiotă intestinală sănătoasă este de o importanță capitală pentru starea de bine și, invers, stresul și grijile pot avea un impact negativ asupra digestiei.


Acum știți de ce este atât de important un intestin sănătos și că bacteriile și alți microbi sunt cei care îl fac atât de important pentru sănătatea și bunăstarea ta.


Dar dacă bacteriile sunt deja prezente în intestin, de ce se vorbește atât de mult despre probiotice? Și ce sunt probioticele?



Microorganisme vii care mențin intestinul în ordine

Probioticele sunt o colecție de microorganisme vii care sunt bune pentru organismul tău. 

Aceste microorganisme, denumite adesea bacterii bune, sunt responsabile de multe procese din organism. Printre acestea se numără:

▫️ producția de vitamina B12 și vitamina K;
▫️ contracararea acțiunii organismelor rele;
▫️ producția de enzime care distrug bacteriile rele, dăunătoare;
▫️ simularea secreției de IgA și de celule T regulatoare care susțin sistemul imunitar.

De asemenea, acestea asigură o digestie regulată și o bună absorbție a substanțelor nutritive, toate acestea având un impact important asupra stării tale de bine.

Probioticele au nevoie de hrană pentru a-și face treaba. Creșterea și activitatea lor este stimulată de prebiotice. Acestea sunt fibre care nu sunt descompuse de enzimele din stomac și nu sunt absorbite în intestinul subțire. Ele sunt descompuse doar de anumite microorganisme care sunt benefice pentru sănătatea noastră. Acestea se găsesc în ceapă, usturoi, sparanghel, broccoli, banane, cartofi, orez, miere, varză și conopidă.

În timp ce în urmă cu câteva decenii, oamenii nu știau nimic despre suplimentarea cu probiotice (ca să nu mai vorbim de prebiotice), astăzi este aproape o necesitate. De ce, mă întrebați?

Stilul de viață modern provoacă dezechilibre în microbiota intestinală

Sunt mai multe motive pentru care echilibrul dintre bacteriile bune și rele din intestin este dezechilibrat:

▫️ dieta unică;
▫️ lipsa de prebiotice;
▫️ consumul de prea mult zahăr și alimente procesate;
▫️ tratamentul prea frecvent cu antibiotice;
▫️ consumul excesiv de cafea și de băuturi dulci și carbogazoase;
▫️ lipsa unui somn de calitate;
▫️ obiceiuri proaste (consumul de alcool și fumatul); și
▫️ stresul.

Numitorul comun al tuturor motivelor de mai sus este stilul de viață modern, care te obligă să te grăbești tot timpul, fără să ai timp să mănânci sau să dormi, crescând în același timp stresul și slăbind sistemul imunitar.


Dacă vrei să-ți repui în ordine intestinul, trebuie să îl întărești cu bacterii bune. Există două modalități de a le aduce pe acestea în intestin; prin introducerea în meniul tău a mai multor alimente bogate în probiotice sau prin alegerea probioticelor sub formă de suplimente.


Dar care dintre acestea este mai eficientă? De ce ar trebui să consumi probiotice sub formă de capsule când avem o gamă largă de alimente care sunt bogate în mod natural în probiotice?


Alimentele fermentate sunt bogate și în alte substanțe nutritive

Să începem cu alimentele cu un conținut bogat de probiotice, prezente în mod natural:

▫️ chefir,
▫️ iaurt,
▫️ kombucha,
▫️ produse fermentate din soia,
▫️ napi murați,
▫️ varză murată și
▫️ kimchi.

Dar conținutul de culturi microbiologice nu este singurul lucru care face ca aceste alimente să fie sănătoase.

Ele conțin, de asemenea, numeroase alte substanțe nutritive, de la proteine, fibre, până la vitamine și minerale. Prin urmare, includerea alimentelor fermentate în dietă este extrem de recomandată.

În comparație cu unele suplimente alimentare (acesta este unul dintre lucrurile la care trebuie să fim atenți!), alimentele pot avea, de asemenea, o diversitate mai mare de tulpini probiotice. 

În plus, consumul de alimente care sunt bogate în mod natural în probiotice are multe alte beneficii:

▫️ consumul acestor alimente vă ajută să vă diversificați dieta;
▫️ kombucha poate înlocui consumul altor băuturi zaharoase sau gazoase;
▫️ alimentele fermentate pot fi adesea cumpărate de la o fermă din apropiere, sprijinind astfel producția locală de alimente.


Nu toate alimentele fermentate conțin bacterii vii

În ciuda tuturor beneficiilor și calităților bune ale alimentelor fermentate, poate fi o problemă foarte importantă.

Permite-mi să-ți explic...

Ca să își facă treaba în intestin, culturile probiotice trebuie să fie prezente în alimente. Mai important, ele trebuie să ajungă apoi vii în intestin. 

Bacteriile vii sunt influențate de procesarea și depozitarea alimentelor, precum și de lungul traseu digestiv până la intestin. 

Așadar, atunci când alegi alimente fermentate, folosește-te de următoarele sfaturi pentru a te ajuta:

▫️ Atunci când cumperi iaurt, asigură-te că acesta are culturi vii sau active. Acest lucru ar trebui să fie menționat pe ambalaj;
▫️ alege alimente nepasteurizate, deoarece procesul de pasteurizare ucide bacteriile;
▫️ doar pentru că ceva este acru nu înseamnă că este fermentat.

Tocmai pentru că viabilitatea, calitatea și numărul culturilor probiotice nu sunt de încredere, au început să apară alte opțiuni în ceea ce privește consumul de probiotice. 

Care sunt avantajele (și posibilele dezavantaje) ale probioticelor sub formă de suplimente alimentare?


3 beneficii ale administrării probioticelor în capsule

Controlul asupra tipului și numărului de culturi probiotice

Tipul de tulpini și numărul de culturi microbiene sunt mai ușor de controlat în cazul suplimentelor alimentare. În plus, vă puteți adapta alegerea probioticelor la nevoile sau problemele tale în funcție de tulpinile pe care le conține.

Diversitate sporită a probioticelor

Probioticele din capsule conțin adesea un amestec de mai multe tulpini diferite, ceea ce îți permite să îți susții sănătatea și bunăstarea într-un mod mai holistic.

Fără alergeni și îndulcitori

Multe probiotice în capsule sunt acum disponibile fără alergeni și îndulcitori adăugați, ceea ce facilitează integrarea acestora în rutina zilnică. În plus, adaosul de zahăr sau îndulcitori în iaurt, kombucha sau chefir poate împiedica culturile probiotice să acționeze. Zahărul perturbă echilibrul bacteriilor benefice din intestin.

Cum alegi probioticele potrivite?

Există multe tulpini de probiotice, ceea ce explică „motivul” pentru care pe piață există din ce în ce mai multe probiotice sub formă de suplimente alimentare. Prin urmare, este important să citești cu atenție descrierea pentru a vedea dacă probioticele pe care le alegi sunt cu adevărat potrivite pentru problemele tale.

Pe lângă calitatea tulpinilor, sunt 3 factori importanți care trebuie luați în considerare:

Activitatea bacteriană

Așa cum ți-am spus mai devreme, pentru ca bacteriile bune să își facă treaba, este important ca acestea să ajungă vii în intestin. Deși este mai ușor de controlat numărul, tipul și calitatea culturilor microbiene cu ajutorul suplimentelor, acest lucru nu garantează că bacteriile vor fi vii până la ultima capsulă din recipient.

Capsulă care protejează culturile probiotice de acidul gastric

Cea mai mare problemă cu administrarea probioticelor sub formă de capsule este că acestea se descompun în stomac. Acest lucru se datorează faptului că acidul gastric este extrem de puternic, iar atunci când culturile ptobiotice nu mai sunt protejate, cantitatea și calitatea lor până la țintă se reduc. Asigură-te întotdeauna că probioticele se află într-o capsulă care „supraviețuiește” călătoriei prin stomac, livrând astfel culturile probiotice în intestin vii și gata de acțiune.

Conținutul de prebiotice

La începutul acestui blog, am menționat prebioticele, hrana pentru culturile probiotice. Fără ele, microorganismele nu-și pot face treaba, deoarece prebioticele sunt cele care le permit să crească și să fie active. Dacă nu obții suficiente din alimente, este deosebit de important să alegi un supliment alimentar care să conțină un amestec de prebiotice, precum și un amestec de culturi probiotice.

Pentru noi, calitatea este pe primul loc atunci când creăm suplimente alimentare, de aceea acordăm o atenție deosebită procesului de pregătire a suplimentelor alimentare cu probiotice. Cea mai mare dovadă că probioticele noastre își fac bine treaba, sunt recenziile clienților noștri mulțumiți.

De ce sunt culturile probiotice Unibiotic atât de eficiente?

▫️ Drojdia nepatogenă Saccharomyces Boulardii, care are proprietăți probiotice, ajută la distrugerea candidei, are proprietăți antiinflamatorii extraordinare și stimulează sistemul imunitar;
▫️ un amestec de 4 culturi probiotice;
▫️ un amestec de prebiotice (oligozaharide și inulină vegetală), care sunt hrană pentru probiotice;
▫️ o capsulă specială care protejează și menține probioticele vii pe tot parcursul traseului până în intestin.

Pentru rezultate vizibile și de durată, culturile probiotice (sub orice formă) trebuie consumate în mod regulat timp de cel puțin 3 luni.




INFORMAȚII IMPORTANTE:

◼️ Microbiomul intestinal este cel mai mare ecosistem din corpul nostru.

◼️ Un echilibru între bacteriile bune și cele rele este important pentru ca intestinul nostru să funcționeze și să ne susțină sănătatea și bunăstarea.

◼️ Stilul de viață modern, dieta și stresul au un impact negativ asupra stării și funcției bacteriilor din intestin.

◼️ Alimentele fermentate conțin probiotice naturale, dar numărul și calitatea probioticelor este dificil de urmărit, însă consumul de alimente fermentate este recomandat datorită valorii nutritive bogate.

◼️ Numărul, calitatea și viabilitatea bacteriilor sunt mai ușor de monitorizat în cazul probioticelor din suplimentele alimentare.

◼️ Cea mai bună formă de probiotice (sub formă de alimente sau suplimente) depinde de stilul de viață și de probleme. 



Surse:

https://www.optibacprobiotics.com/learning-lab/about/probiotics/how-do-probiotics-work
https://www.optibacprobiotics.com/learning-lab/about/probiotics/what-are-probiotics
https://www.optibacprobiotics.com/learning-lab/in-depth/gut-health/gut-health-facts
https://www.nordic.com/healthy-science/is-it-better-to-eat-probiotic-foods-or-take-a-probiotic-supplement
https://healthandperformancecollective.com/probiotic-supplements-vs-probiotic-food/

Recomandăm
background
Unibiotic Saccharomyces Boulardii
30 CAPSULE
În stoc

/ Suficient pentru 1 lună / 3.25 lei per zi

Unibiotic Saccharomyces Boulardii este un amestec de ingrediente selectate cu grijă de către specialiști. Amestecul conține culturi microbiologice și fructooligozaharide FS2-60, oligozaharide și inulină pe bază de plante. Combinația dintre bacteriile „bune” și a hranei pentru culturile microbiologice, garantează o regenerare eficientă a microbiotei intestinale.


De la 122,00 lei De la 97,60 lei Economisești 24,40 lei
Bloguri similare
5 MITURI DESPRE DETOXIFIERE
Detoxifierea organismului promite mai multă energie, o mai bună bunăstare psiho-fizică și un sistem imunitar puternic. Est...
8 alimente care ajută la reglarea hormonilor feminini
Hormonii sunt substanțele care îți dirijează sănătatea și bunăstarea. Atât timp cât hormonii sunt în echilibru și își înde...
ADEVĂRURI ȘI MITURI DESPRE CELULITĂ (+ cum să o combați eficient)
Există la fel de multe păreri despre celulită câte femei sunt. Unii consideră că alimentația este de vină, alții pun problema pe seama geneticii sau a lipsei de activitate fizică.