O piele frumoasă și tânără. Acesta este idealul spre care aspirăm cu toții în societatea de astăzi. Nu este vorba doar despre aspect. V-ați întrebat vreodată de ce admirăm atât de mult tinerețea, tenul strălucitor și un chip fără riduri adânci? Pentru că acestea reprezintă sănătate, energie fluidă și sunt un indicator că persoana este mulțumită de viața sa.
Diferența dintre o „tinerețe artificială” și un chip sănătos este evidentă. Credem că o persoană poate fi natural frumoasă chiar și la 60 de ani, dacă știe să aibă grijă de ea însăși, de alimentația corectă și de pielea sa. Ești ceea ce mănânci. Ați observat vreodată oamenii – pielea și corpurile lor? Este ușor de dedus cu ce se hrănește cineva. Este dovedit științific că dieta mediteraneană este cea mai sănătoasă, lucru care se reflectă și în corpurile oamenilor. În schimb, și generația „fast-food” este vizibilă de la o poștă – dieta lor este una dintre cele mai nepotrivite.
Care sunt acele alimente și substanțe pe care trebuie să le consumați regulat dacă doriți să radiați din interior spre exterior și să vă mențineți pielea tânără? Este vorba în principal despre substanțe care ajută organismul să producă colagen.
Rolul colagenului în corpul tău
Colagenul este o proteină. Ca toate proteinele, acesta are rolul de a fi un element structural în corp. Cu toate acestea, colagenul este o componentă specială a mușchilor, pielii, oaselor, articulațiilor, dinților, cartilajelor și țesuturilor conjunctive. Este cea mai abundentă proteină din corpul uman. Colagenul constituie aproximativ 30% din totalul proteinelor din organism, 70% din structura unghiilor, părului și pielii și aproape 100% din țesuturile conjunctive.
Informații despre colagen pe care ar trebui să le cunoașteți:
- Prima substanță prezentă în cea mai mare cantitate în corp este apa. A doua este colagenul.
- Colagenul este cea mai abundentă proteină din corpul uman.
- Corpul produce colagen în mod natural.
- Producția de colagen începe să scadă între 20 și 25 de ani, diminuându-se aproximativ cu 1% pe an. Până la vârsta de 50 de ani, se pierde deja o treime din totalul colagenului.
- Colagenul se formează doar în prezența vitaminei C (consumul zilnic de alimente bogate în vitamina C este esențial pentru producția de colagen).
- Este responsabil pentru flexibilitatea articulațiilor, oase puternice și masă musculară.
- Sarcina este o perioadă în care multe femei suferă de deficit de colagen.
- Menține elasticitatea țesuturilor și vaselor de sânge, precum și flexibilitatea ochilor.
- Deficitul de colagen nu este doar o problemă estetică, ci duce și la o serie de probleme de sănătate asociate îmbătrânirii.
- Majoritatea deteriorării cartilajelor apare din cauza lipsei de colagen.
- Deficitul de colagen agravează aspectul celulitei.
- Colagenul declanșează un efect de domino în organism – cu cât aveți mai mult, cu atât corpul îl va produce mai ușor.
Ingrediente-cheie în alimentație care stimulează producția de colagen
Burgerii nu vor contribui la un aspect tineresc, asta e sigur. Știți, de asemenea, că țelina este cu siguranță o alegere mai bună decât un platou de mici. Dar dacă vă hotărâți să abordați în mod intenționat un meniu anti-îmbătrânire, aveți nevoie de direcții clare despre ce alimente trebuie să ajungă pe farfuria dumneavoastră.
Alimentele care influențează pozitiv producția de colagen și mențin pielea frumoasă pot fi împărțite în 6 categorii:
-Alimente antiinflamatoare – cele mai bune sunt condimentele precum turmericul, ghimbirul și scorțișoara.
-Alimente bogate în acizi grași omega – nuci, semințe de in și chia, ulei de cocos și de măsline, avocado și pește.
-Vitamina C – esențială pentru formarea colagenului, se găsește în legumele cu frunze verzi, citrice și fructele de pădure.
-Fitoceramide – molecule care mențin pielea tânără, hidratată și fermă, găsite în germeni de grâu, spanac, orez brun și sfeclă. Antioxidanți – cei mai eficienți în regenerarea pielii sunt carotenoizii, care se găsesc în alimentele de culoare portocalie: dovleac, morcovi, cartofi dulci și pepene galben.
-Alimente bogate în potasiu – ajută la eliminarea excesului de apă din organism, prevenind umflarea feței; consumați cartofi, nuci, leguminoase, fructe și legume.
10 alimente pentru frumusețe din interior spre exterior
1. Creson
Cresonul este o adevărată comoară de vitamina C și calciu. Vitamina C este unul dintre principalii factori implicați în formarea colagenului, iar consumul de creson vă poate asigura un aport considerabil din această vitamină. Puteți prepara salate din creson sau îl puteți presăra peste risotto.
Cresonul are și două proprietăți interesante – stimulează circulația sanguină și îmbunătățește livrarea mineralelor către toate celulele corpului (conform unui studiu). Rezultatul este o piele mai bine vascularizată și hrănită. De asemenea, este bogat în potasiu, mangan, fosfor și vitaminele A, C, K, B1 și B2.
2. Ardeii roșii
Antioxidanții din ardeii roșii joacă un rol esențial în dieta anti-îmbătrânire. Pe lângă faptul că ardeii sunt o sursă bogată de vitamina C, aceștia conțin și un antioxidant important – carotenoizii, care contribuie la producerea colagenului și încetinesc procesul de îmbătrânire a pielii.
Carotenoizii protejează pielea de deteriorările cauzate de soare și de toxinele din mediu și au un efect antiinflamator asupra organismului (conform unui studiu).
3. Papaya
Deși în România papaya proaspătă și ecologică poate fi mai greu de găsit, o puteți consuma atunci când călătoriți în țările calde. Acest fruct este extrem de bogat în antioxidanți, vitamine și minerale, care pot îmbunătăți elasticitatea pielii și reduce aspectul cearcănelor și ridurilor.
Papaya este bogată în: vitaminele A, C, K și E; calciu, potasiu, magneziu, fosfor și vitamine din complexul B. De asemenea, conține o enzimă numită papaină, considerată unul dintre cei mai eficienți agenți antiinflamatori, contribuind astfel la încetinirea procesului de îmbătrânire (conform unui studiu). Acesta este și motivul pentru care papaya este un ingredient frecvent în produsele cosmetice.
4. Afine
Antioxidantul numit antocianină, care se găsește din abundență în afine și alte fructe de pădure, este una dintre substanțele considerate un adevărat elixir al tinereții. Aceasta este un pigment care oferă nuanțele albastre și violete alimentelor.
Acest puternic antioxidant protejează pielea de daunele provocate de soare, stres și poluarea mediului. De asemenea, are un puternic efect antiinflamator și previne pierderea de colagen (conform unui studiu).
5. Broccoli
Nu uitați de broccoli, care ar trebui să fie pe meniul vostru din mai multe motive. Pe lângă faptul că este o sursă excelentă de proteine vegetale, este, de asemenea, bogat în substanțe cu efecte antiinflamatorii și care încetinesc îmbătrânirea, iar acest lucru se va reflecta și asupra pielii. Broccoli este bogat în vitaminele C și K, fibre, calciu, o gamă largă de antioxidanți, folati și luteină.
6. Spanac
Spanacul asigură o hidratare excelentă a corpului și a pielii. De asemenea, este bogat în antioxidanți care ajută în procesul de oxigenare. Conținutul ridicat de vitamină C din spanac stimulează producția de colagen, iar vitamina A contribuie la menținerea părului sănătos și strălucitor.
7. Nuci
Nucile sunt o sursă excelentă de vitamina E, care ajută la regenerarea țesutului cutanat, hidratarea pielii și protejarea acesteia de radiațiile UV dăunătoare. De asemenea, nucile conțin acizi grași omega, care întăresc membranele celulare ale pielii și contribuie la un ten strălucitor.
8. Avocado
Avocado este bogat în acizi grași care au efect antiinflamator și ajută la menținerea unei pieli netede și elastice. În plus, avocado conține substanțe nutritive care pot preveni efectele negative ale îmbătrânirii (conform unui studiu). Printre acestea se numără vitaminele K, C, E, B și A.
9. Cartofi dulci
Cartofii dulci sunt un alt aliment bogat în carotenoizi, respectiv vitamina A. Aceasta poate ajuta la restabilirea elasticității pielii și contribuie la obținerea unui ten moale și tânăr.
10. Rodii
Rodile sunt un alt aliment care, datorită conținutului ridicat de vitamina C, ar trebui să fie consumate mai des. De asemenea, rodile sunt o sursă extrem de bogată în antioxidanți și în compuși numiți punicalagini, care pot preveni pierderea de colagen din piele.
Tehnologia modernă, știința și alimentația strămoșilor noștri
Atunci când știința și alimentația se combină, puteți obține rezultate neașteptate cu dieta dumneavoastră. Nu este adevărat că generațiile dinaintea noastră mâncau perfect și că ar trebui să ne inspirăm din dieta lor. Aceasta este o mentalitate învechită și depășită. Gândiți-vă la acest lucru – din cauza lipsei de diversitate alimentară, strămoșii noștri nu au consumat suficiente substanțe nutritive, iar la 40 de ani arătau așa cum arătăm noi astăzi la 70.
Tehnologia și medicina sunt științe care au evoluat semnificativ și ne permit să trăim mai mult și mai bine. Deși susținem în primul rând o alimentație sănătoasă și diversificată, nu putem trece cu vederea faptul că alimentația și știința trebuie să colaboreze – pe farfuria și în meniul vostru zilnic.
Un factor important pentru stimularea producției de colagen
Am menționat deja că alimentația sănătoasă și știința trebuie să se completeze reciproc, nu-i așa? Nu credem în adăugarea artificială de substanțe proprii corpului, cum ar fi colagenul. Nu veți putea niciodată obține aceleași rezultate cu suplimente de colagen ca atunci când oferiți corpului tot ce are nevoie pentru a-l produce singur. Cu această mentalitate și prin studierea celor mai noi tehnologii și teste, am creat un produs unic, Vegan Collagen Booster.
Acesta nu este colagen, ci un supliment nutrițional avansat care va ajuta corpul să înceapă să producă colagen singur! Produsul acționează asupra corpului ca un „constructor”. Chiar și cel mai bun bucătar nu poate prepara un prânz delicios fără ingredientele esențiale. Pentru un aspect tineresc al corpului dumneavoastră, Vegan Collagen Booster este ingredientul de care acesta are nevoie pentru a sprijini formarea și sinteza colagenului.